CO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako !!!

Go down

CO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako !!!

Postaj  _SAWR_ on čet sij 13, 2011 6:04 am


CO2 OBOGAÆIVANJE

Carbon dioksid (CO2) je plin korišten u fotosintezi, ili u pretvorbi vode te atmosferskog karbon dioksida i svjetla u kloroplastima biljke u hranu(jednostavni karbohidrati),sa kisikom (O2) kao pomoænom tvari. Smola i sokovi u stabljici i granèicama tada prenose tu hranu po cjeloj biljci da potièu rast, reprodukciju i prevenciju od bolesti.

Fotosinteza prestaje noæu, te biljke nekoriste CO2 preko noæi, ili kada lampe prestaju raditi iako obogaæivanje zraka CO2 plinom preko noæi neæe naškoditi biljkama.Pravi i efikasni CO2 sistemi su regulirani tako da kada lampe prestanu sa radom, prestaje se i emitirari CO2.

Normalni Zrak na morskoj razini sadrži u prosjeku 350-500 ppm CO2.Višlja ruralna podruèja obièno imaju niži prisutnost CO2 dok niža urbana podruèj imaju obièno višu prisutnost CO2. Carbon dioxid može se mjeriti u tzv. part per milion (ppm) zraka, koristeæi jeftinu spravu koja se vjerovatno može kupiti u bilo kojem hydroponic duæanu i košta oko 20 $ (znaèi oko 120 kn).

Obogaæivanje zraka karbon dioksidom zahtjeva da se koncentracije CO2 povise 4-5 puta više nego što je to normalno za atmosferski zrak, negdje izmeðu 1200-1500 ppm-a u zatvorenom ili ograðenom prostoru. Obogaæivanje se pokazalo da pospješuje brži rast, veæi urod te jaèe i zdravije biljke.Koncentracija veæa od 2000 ppm-a su se pokazale da usporavaju rast biljki.Niske koncentracije CO2 (ispod 200) su pokazale da stopiraju snažan i energièan rast, pa èak i kada su svi ostali uvjeti ispunjeni (Ph,nutrijenti,svjetlo itd...). Baš zbog toga svaki zatvoreni prostor zahtjeva nadopunjavanje unutarnjeg CO2 kojeg biljke koriste ili od ventilacije ili of CO2 zamjene odnosno nadopune.


Temperatura,vlažnost i CO2 koncentracije formiraju tzv triangularni trokut odnos u zelenom vrtu ili unutarnjem uzgoju. Ako sva tri faktora nisu uravnoteženi postoji rizik da biljke budu kržljavog rasta, zatrovane i bolesne a moguæa je i smrt.

Standardni grow uvjeti obièno sadržavaju koncentracije CO2 u visini od 300-500 ppm-a, temperatura izmedju 18-27 C , i relativno niska vlaga (20-40% rH). Studije su pokazale da optimalni uvjeti za rast i za urod su na 32-35 C, 1500 ppm-a CO2, 45-50% relativne vlažnosti, 7500- 10000 lumena/ 0.5 metra svjetla, te snažnu cirkulaciju zraka ujedno i gore i dole. CO2 obogaæivanje na 27 C , ispod 7500 lumena/ 0.5 m , iznad 50% vlage nije preporuèeno jer biljke neæe obavljati fotosintezu dovoljno brzo da može uopæe ostvariti dobitak od obogaæivanja.

Interno kretanje zraka u grow boxu ili prostoriji je kritièno po pitanju obogaæivanja CO2. Karbon dioksid je nešto teža moolekula nego druge koje lebde u plinovitom mix-u kojeg zovemo zrak. Prema tome CO2 obogaæivanje bez dovljnog kretanja zraka æe rezultirati sa time da plin neæe doæi do biljki. Velike temeprature i vlaga bez cirkulacije zraka mogu se vrlo lako pojaviti gljivice ili pljesan a i razne bakterije.

Da bi izraèunali kolièinu Karbon dioksida koju trebamo da bi obogatili prostoriju ili box do tih 1500 ppm-a , prvo izraèunamo volumen naše prostora za uzgajanje. Recimo da 2.5 x 2.5 metra prostorija sa 2.5 metra stropom (8x8 foot x 8foot )bi sadržavala 156 kubiènih metara (512 cubic feet) provjerite dali sam dobro to izraèunao) prostora. Izraèun se vrši da se pomnoži koliki je volumen prostorije sa 0.015

po njihovim mjerama znaèi feet

512 x 0015 = 0.768 cubic feet (cu ft)

Iako je 0.768 vi zaokružite na 0.8 cu ft karbondioksida æe biti potrebno da se prostorija obogati na 1500 ppm-a . Pola kile C02 æe biti dovoljno da pokrije 8.5 cubic feet prostoriju na normalnoj temperaturi i normalnom atmosferskom zraku.

Koliko èesto se treba karbon dioksid obnavljati ovisi o tome koliko ventilacije prima prostor i koliko biljki koriste CO2 u našj prostoriji ili box-u. Samo testiranjem i praæenjem æemo biti sigurni da su nam CO2 kolièine u željenim granicama. Grow prostori koji jako ovise o vanjskoj ventilaciji zbog kontrole temperature ili mirisa nebi trebali razmišljati o C02 obogaæivanju jer bilo koji plin koji se uvede u atmosferu ili zrak brzo æe nestati. Zatvorena prostorija koja ne ovisi o vanjskoj ventilaciji je idealna za CO2 obogaæivanje. Idealna temperatura za C02 obogaæivanje je viša nego obièno stoga uzgajivaèi koji koriste ovu tehniku æe trebati manje ventilacije(ako uopæe).

Za one koji svejedno žele ili trebaju vanjsku ventilaciju, CO2 obogaæivanje æe jedino uspjeti ako su ispuh i obogaæivanje tajmirani u kontra cikluse(jedno radi drugo ne).Za primjer u sobi za cvjetanje ventilator za ispuh neæe smetati ako je upaljen dok svjetla ne gore a dok svjetla gore obogaæivanje poèinje, toèno kada biljke trebaju tu dodatnu koncentraciju plina. U prostoriji za vegetaciju, ventilatori i obogaæivanje morat æe to napraviti u imjeniènom ciklusu da bi obogaæivanje bilo od koristi. Za vas grow-ere koji koristite neregulirane sisteme CO2 æe morati biti otprilike proraèunat u skladu sa volumenom ventilatora koji vam izvlaèi zrak.

Sljede otprilike sve metode koje postoje ...
do tad pozdrav :wink:
avatar
_SAWR_

Broj komentara : 28
Reputation : 2
Join date : 10.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.