BOKS ZA GAJENJE-Tehnicke osobine i kako ga !!!

Go down

BOKS ZA GAJENJE-Tehnicke osobine i kako ga !!!

Postaj  _SAWR_ on čet sij 13, 2011 7:08 am

Grow Box odnosno kutija za gajenje kanabisa moze biti napravljena od sper ploca, od starog ormana ili neke vece komode. U toj kutiji je potrebno vestacki
odrzavati temperaturu, vlaznost, svetlost...

Pre kupovine opreme za box treba postaviti sebi nekoliko pitanja. Koliko grama mi je potrebno mesecno? Koliko mogu da izdvojim novca za izgradnju box-a? Koliko struje mogu da potrosim mesecno? Koliko buke moze da stvori box?

Tek posle odgovora na ova pitanja mozete u kupovinu.

BOX

Najpre sama kutija. Ako nemate neki ormar za preurediti onda morate sami napraviti sve.
Dakle recimo da hocete box 1m x 1m visine 2.5m.

Potrebno je:
- 4 sper ploca dimenzija 1m x 2.5m
- 2 sper ploce dimenzija 1m x 1m
- 4 gredice (letvice) 4cm x 6cm duzine 2.5m
- 8 gredice (letvice) 4cm x 6cm duzine 1m
- ekseri ili horsafi i cekic

Svako ovo moze da sastavi kutiju za gajenje i ovo je vrlo lako nabaviti i nije preterano skupo. Otkostace sve ovo oko 20-25 evra najvise.

SVETLO

Glavna stvar za kupovinu.
Za box ,dimenzija gore navedenih, bi savrsena bila agro HPS sijalica od 430wi mogla bi se koristiti bez cooltube-a za ostale povrsine:

- 2.0m x 2.0m - 1000w HPS
- 1.5m x 1.5m - 600w HPS
- 1.0m x 1.0m - 400w HPS
- 0.8m x 0.8m - 250w HPS
- 0.5m x 0.5m - 150w HPS
- 0.3m x 0.3m - 70w HPS

Ovo su prosecne vrednosti.
Dosta zavisi i od visine box-a, od ventilacije i od tehnike gajenja.

HPS INFO
MH INFO
FLUO INFO
MV INFO
LED INFO

VENTILACIJA

Ventilacija je sporedno najbitnija stvar.
Znaci ako ventilacija ne valja i
ceo grow pada u vodu. Najbolje je koristiti cooltube jer se time izbegava susenje vazduha i visoka temperatura u box-u. Ali moze i bez toga.

Ventilaciju u box-u gore navedenih dim. bi bilo lako resiti sa dva ventilatora 120mm (220V, 20-40w). Jedan se postavi da ubacuje vazduh u box ispod ravni sijalice a drugi na vrhu box-a da izbacuje. Dodatno pomeranje vazduha se resava sa komjuterskim ventilatorima (12V, 80mm).
Ovo bi bilo veoma bucno resenje. Ako biste hteli manje bucno onda se mogu koristiti komjuterski ventilatori (12V, 80mm).Znaci vise njih. 2 da ubacuju vazduh, 2 da izbacuju, 2 dodatna u box-u da duvaju u biljke. Ako ovo nije dovoljno onda dodavati jos dok se ne stvore optimalni uslovi.

Komjuterski ventilatori (12V, 80mm) su obicno 0.16 ampera. Znaci ako ih povezujete sa adapterom od 12V treba obratiti paznju na amperazu adaptera. Na njima obicno pise u mikro amperima. Recimo 800 mikro ampera je 0.8 ampera. Sto znaci da na njemu mogu da se nakace 5 komjuterskih ventilatora (12V, 80mm, 0.16 A). Ako premasite broj ampera adaptera moze doci do pregrevanja i otkazivanja istog kao i pozara.

Pri nabavci adaptera probajte da nadjete sto jaci odnosno sa sto vise mikro ampera. Takodje je dobro ako kupite adapter na kojem moze da se menja voltaza (kao ovaj na slici). Na taj nacin mozete smanjiti broj obrtaja a time i buku koju stvara. Ako koristite punjac od mobilnog telefona procitajte od koliko je volti jer su najcesce od 4-6V. Ventilator od 12V ce se imati duplo manje obr/min na 6V.Pri stavljanju ventilatora na sper plocu treba obratiti paznju na to da ne bude na sredini sper ploce jer onda ona vibrira i stvara dodatnu buku.
Znaci najbolje je staviti ventilator u cose odnosno ugao konstrukcije.ODBIJANJE SVETLOSTI

mylar folija 95% odbijanja svetlosti --- cena: 3-5 evra po 1m2
crno bela folija 85% odbijanja svetlosti --- cena: oko 1 evro po 1m2
mat bela farba 80% odbijanja svetlosti --- cena: 5 evra za sprej mat bele boje
obicna alu-folija 75% odbijanja svetlosti --- cena 1-2 evra za 125m dugacke folije

[img][/img][img][/img]

Znaci, najbolje bi bilo obloziti box mylar folijom ali u redu je i prefarbati sper plocu u belo. I jos da pomenem da alu-folija nije dobra za biljke jer reflektuje toplotu i moze da fokusira toplotu u jednu tacku (hot-spot) i time naskodi biljci. Zato je mozda bolje okrenuti mat stranu alu-folije.

KOLIKO BILJKI U BOX ?

Vrlo cesto postavljano pitanje. Najpre kada neko to pita treba da navede o kojoj se vrsti radi, koja tehnika uzgoja, koliko duga vegetacija... Unutrasnje uzgajanje

Recimo da bi u ovaj nas zamisljeni box (1x1x2.5) stale 4 sative normalnim uzgojem. A Indike mozda i 9. Ako bi se radio scrog(sto je nepotrebno zbog visine) stalo
bi mnogo biljki 16 pa i vise. Ako bi se radio LST moglo bi i samo 1-2. Ali opet sve zavisi i od vrste i od duzine vegetacije.

Evo skice kako treba uraditi ovaj 1x1x2.5 box o kome sam pricao. Ovo je najprostiji moguci box i ovo svako moze da napravi:
[img][/img]


----------------------------------

Evo par linkova u vezi grow boksa:

- Perfect Growbox - Homemade by Smokemashine
- Growbox za 3 biljke(neonke)
- PC Box
avatar
_SAWR_

Broj komentara : 28
Reputation : 2
Join date : 10.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.