Marihuana i epilepsija

Go down

Marihuana i epilepsija

Postaj  K3rn3l on čet sij 13, 2011 6:11 am

Do sada nije publikovana ni jedna kompletna studija ali je dokazano da marihuana zaista može da ublaži epileptične napade. Marihuana ima antikonvulzivna svojstva što znači da može da spreči nesvesno grčenje mišića. Smatra se da marihuana kao što može da spreči epileptični napad, ako se uzima u velikim dozama, pogotovo oralnim putem, može i da ga izazove. Prema tome u tretmanu epileptičnih napada marihuana se konzumira isključivo pušenjem u malim dozama.


70-ih i 80-ih Dr. Paul Consroe sa univerziteta u Arizoni je izvršio veliki broj eksperimenata nad životinjama tako što je koristio posebne komponente koje se mogu naći u marihuani kao što su cannabidiol, thc... Zaključio je da se efikasnost u tretiranju epileptičnih napada postiže samo korišćenjem kombinacije svih komponenti odnosno upotrebom cele biljke.

1975. godine u časopisu "Journal of the American Medical Association" je izašao članak o mladiću na koga nisu delovali klasični lekovi (phenobarbital i phenytoin odnosno Dilantin) jer je imao po jedan veliki napad na svaka dva meseca pa je sa 22 godine počeo da puši od jedne do pet marihuana cigareta dnevno, takođe je nastavio da koristi prepisane lekove i sa 24 godine napadi su potpuno prestali.

1980. godine u časopisu "Pharmacology" je pisao o studiji sa 16 pacijenata koji nisu dobro reagovali na standardne lekove. Osam pacijenata je redovno primalo cannabidiol dok je ostatak primao placebo u kombinaciji sa standardnim lekovima. Od onih koji su primali cannabidiol, tri se potpuno oporavilo, dva parcijalno, dva malo i jedan nije pokazao nikakav napredak. Od ostatka koji su primali placebo samo jedan se primetno oporavio. Zaključak je da je cannabidiol efikasan u kombinaciji sa standardnim lekovima za tretman epilepsije.
avatar
K3rn3l
Admin

Broj komentara : 50
Reputation : 0
Join date : 10.01.2011
Age : 26
Mjesto : Tuzla

Korisnički profil http://vutra.bosnianforum.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.